Еньовден 2020

24/6/2020
Днес на Еньовден кметът на община Алфатар Янка Господинова заедно с Фолклорен ансамбъл при НЧ "Йордан Йовков - 1894г." - гр. Алфатар, дамите от НЧ „Развитие - 1942г.” и жители на с. Кутловица рано сутринта посрещнаха изгрева и по стара традиция събраха роса и билки, които наброяват 77 и половина. Първите лекуват 77 определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест. От билките направиха китки, толкова на брой, колкото са членовете на семействата им и завързаха с червен конец. След това тези китки се закачат в дома и се използват през цялата година за лечение на болните - кадят ги, запойват ги или ги къпят с водата, в която са били потопени. Освен китките, от останалите събрани билки и цветя направиха голям Еньовски венец, през който минаха всички, за да бъдат здрави през цялата година.
Другият обичай, който се изпълнява на Еньовден и който е свързан с магическата сила на водата, е обичаят ладуване. В него основното действащо лице е "Еньовата буля", в чиято роля се превъплати момиче, което не е женено, облечено в булчински одежди, с накити. Тя обходи нивите за плодородие и дари с китка всички, като им пожела здраве и берекет.
След това всички се отправиха към нива засята с пшеница за да изпълнят обичая зажънване. Най-възрастният мъж с кадилница с тамян прави ритуал като прекадява част от нивата, след което започва зажънването със сърпове и паламарки. Правят се снопи на кръстци, пеят се жътварски песни. В края на ожънването се изплита брада, която се нарича още „букет от жито“ и която се дава на стопанина на нивата. Този ритуал се прави за плодородие, за берекет, за успешна и добра година.
В църквата "Св. Георги Победоносец" в с. Кутловица беше отслужена литургия за здраве и берекет.
Празникът продължи в любезните домакини Малвина Иванова – секретар на НЧ „Развитие - 1942г.” с. Кутловица и нейния съпруг Орхан Мехмедов. Те посрещнаха гостите си с погача и незабравимо изпълнение на българска народна музика на гайда. Специална изненада бяха подготвили за кмета на община Алфатар Янка Господинова за нейния личен празник. Госпожа Господинова от своя страна благодари за хубавите пожелания и пожела всички да са здрави, щастливи и винаги заобиколени от любими хора.