"СВЕТИ ДУХ" - ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ХРАМ "СВ.ТРОИЦА" ГР.АЛФАТАР

1/6/2015
      На 1 юни 2015г., по повод християнския празник "Свети дух", Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий отслужи Божествена св. Литургия в храм “Света Троица“ гр. Алфатар. Началото на св. Литургия бе дадено от игумена на Бачковския манастир - Негово Високопреподобие архим. Симон, който придружаваше и Чудотворната икона от светата обител. В съслужение с митрополит Амвросий участваха Негово Всепреподобие йеромонах Емилиан - секретар на митрополията и председател на църковното настоятелство на храм “Света Троица“, Негово Всеблагоговейнство прот. Стефан Димитров, Негово Благоговейнство свещ. Роман Михалев и Негово Всепреподобие йеромонах Спиридон. На 31 май (неделя) в храма бе посрещната чудотворната икона на св. Богородица от Бачковския манастир.
     На празника присъстваха г-жа Йорданка Узунска – кмет на община Алфатар, г-жа Златка Питакова - председател на Общинския съвет Алфатар, общински съветници, жители и гости на гр.Алфатар /на Св.дух е празничният събор на гр.Алфатар, който по традиция се чества един ден по-рано/.
       След св. Литургия йеромонах Емилиан бе удостоен в архимандритско достойнство.
      Кметът на общината Йорданка Узунска отправи поздрав към присъстващите на литургията и пожела здраве и благоденствие на гражданите и гостите на гр.Алфатар и общината!
     Наскоро храм "Света Троица" се сдоби със сайт, в който е представена историята и архитектурата на църквата, както и галерия със снимки. Сайтът е създаден от петокласника Димитър Христов от гр.Алфатар, ученик в ОУ „Отец Паисий“ - гр.Силистра, родственик на първия свещеник на храма. Младежът бе награден от Доростолския митрополит Амвросий с икона и кръст, а от църковното настоятелство получи парична награда. Кметът на общината г-жа Йорданка Узунска също подари награда за благородната инициатива на любознателното момче.
     Църковният ритуал завърши с водосвет за здраве, освещаване на традиционния алфатарски курбан за здраве на жителите и гостите на града. Курбанът беше раздаден на гражданите, които бяха дошли на празника на храма и получиха благословение от своя митрополит.