Бабинден е...

21/1/2012
       На 21 януари се празнува Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане и на младите булки, и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
      От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.
     В община Алфатар - кметът на общината – Йорданка Узунска посрещна в своя кабинет две групи от самодейци, които пресъздадоха чрез костюма, характерните атрибути и закачки традиционното за празника настроение и хумор.
    На обяд се състоя традиционната среща на кмета на общината със здравните работници, които получиха цъфнал зюмбюл–  символ на прераждането и началото на новия жизнен цикъл.
   В 14,00 часа започна общинският празник в лекционната зала на Народно читалище „Йордан Йовков” – гр.Алфатар. Организаторът – община Алфатар беше подготвил програма с музика, танци и конкурс „Мисис Баба - 2012”.
Определянето на най-заслужилата баба-претендентка се извърши чрез преценка за справяне с ежедневните предизвикателства и покриване на следните критерии:
1.    Най – сръчна баба (поставяне на памперс; кърпене на дрешки и почистване);
2.    Най - сладкодумна баба (най-увлекателно разказване на детска приказка);
3.    Най – музикална баба (изпълнение на 1 детска песничка).
    Победителка в конкурса е Иванка Василева, която получи от кмета на общината корона, звание “Мисис Баба 2012” и грамота.
    На 21.01.2013г. короната ще бъде предадена на „Мисис Баба 2013”.
     Още снимки от Бабинден - линк към галерията: http://alfatar.egov.bg/ALFATAR/home.nsf/pages/bg/NT00001F76?OpenDocument