ПРАЗНИЧНО ЧЕСТВАНЕ НА 40 г. ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АЛФАТАР ЗА ГРАД

4/9/2014
    Община Алфатар в партньорство с НЧ”Йордан Йовков – 1894” Алфатар и с подкрепата на местния бизнес организира празнична програма по повод 40 години от обявяването на Алфатар за град, в която се вписа традиционния празник на житото и хляба, който се чества ежегодно на 4 септември.
    Официалните гости на събитието бяха посрещнати в кабинета на кмета на общината: г-жа Джанан Халил - Заместник Областен управител, Ирина Дмитренко - консул на Украйна, Хюсеин Хамди – кмет на община Главиница, Сейфи Салим – председател ОбС Главиница, д-р Юксел Ахмед – кмет на Община Дулово, инж. Сезгин Галиб – председател ОбС Дулово, Митко Андонов – кмет на Община Стралджа, Мария Толева – зам.кмет на Община Стралджа, д-р Димитър Стефанов – кмет на Община Тутракан, Данаил Николов – председател ОбС Тутракан, д-р Константин Попов – зам.председател на
ОбС Силистра, Валя Токушева – зам.кмет на Община Кайнарджа, Марийка Генова – кмет на Кметство  Николово, община Русе.
    Празничната програма започна в 10:00 часа в лекционната зала на НЧ”Йордан Йовков” гр.Алфатар с водосвет и освещаване на зърното, извършено от Архимандрит Боян от Дулово. Кметът на община Алфатар – Йорданка Узунска отправи поздрав към гостите и гражданите, уважили празника на града. Гостите също отправиха поздрави и пожелания за просперитет на града и общината.
    Валентин Събков - потомък на стар алфатарски род направи презентация „Алфатар – минало и настояще”, по повод 40 годишнината на града, посветена на всички алфатарци. В нея е включен богат снимков материал, събран по инициатива за създаване на виртуален фотоалбум на гр.Алфатар със снимки, представени от личен архив на гражданите.
    В 11:40 часа се проведе тържествено заседание на ОбС – Алфатар. Златка Питакова – Председател на ОбС Алфатар обяви Решение № 385 по протокол № 44от 26.08.2014 г. на ОбС – Алфатар, по повод 40г. от обявяването на Алфатар за град, 120 г. от основаването на НЧ”Йордан Йовков-1894г. и 240г. от преселването на 400 алфатарски семейства в Олшанка, Украйна, Общински съвет - Алфатар удостоява с отличия видни граждани и гости на гр.Алфатар, както следва:
        1.Почетен гост на гр.Алфатар -  Цветан Генчев Цветанов и Ирина Сергеевна Дмитренко.
        2.Почетен гражданин на Алфатар– Радка Георгиева Желева и  Стоян Иванов Стайков.
        3.Значки:
        а/за изключителен принос в осъществяване на междуетнически и религиозен диалог, борбата срещу проявите на омраза, популяризиране на историята за укрепване на вековната дружба между българи, роми и мюсюлмани  -Ана Йосифова Стоянова;
        б/ за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства –Ганка Пенчева Недялкова и Иван Пенчев Христов;
        в/ за театрално изкуство –Стоянка Неделчева Маринова, Стоян Стоянов Златев и  Любен Георгиев Стоев;
        г/ за образование –  Янка Жекова Ваникова, Иван Лазаров Филипов , Георги  Иванов  Карапетров  и  Димитра Събева Шишкова;
        д/ общественик – д-р  Тодорка Стоянова Дойчева.      
    Във фоайето на читалището гражданите и гостите разгледаха подредена блок маса с изкусни тестени изделия, характерни за региона: пити, краваи, солени и сладки изделия, предоставени от самодейци към читалищата и клубовете на инвалида и пенсионера от гр.Алфатар, вкл. кв. Попово и съставните села на общината, както и от гостуващите състави от с.Войново - Кайнарджа, с.Нова Черна - Тутракан, с.Джинот - Стралджа, с.Николово - Русе, КИП "Младост" - град Главиница, ЦДГ Алфатар, КЦД Алфатар, ДСХ Алфатар.  
    Празничната програма продължи в салона на НЧ”Й.Йовков” с Празник на житото и хляба и изяви на творчески състави от Община Стралджа - представена от с.Джинот; Община Тутракан, представена от с.Нова Черна; Община Кайнарджа, представена от с.Войново; Община Главиница; село Николово, област Русе; състави от читалищата и пенсионерските клубове на община Алфатар; ДСХ „Щастлива старост” гр.Алфатар; ЦДГ „Щастливо детство” гр.Алфатар; КЦД гр.Алфатар и индивидуални изпълнения на Даяна Толумбова, Боряна Софрониева и Стефан Георгиев и актрисата Стефани Лечева. Водещ на празника на хитото и хляба беше Йордан Георгиев - журналист и общественик от гр.Силистра.
        Всички участници получиха поздравителни адреси от кмета на община Алфатар, а за гостуващите състави беше осигурена и кошница с продукти и сувенири: плакет с герба на община Алфатар, рекламно печатно издание за Алфатар, книгата „Етнографски къщи и комплекси” на Росица Върбанова с информация за „Етнографска къща"-Алфатар, магнитни сувенири с фотоси от Алфатар; вино; шоколадови бонбони; кашкавал, масло, топено сирене и извара от „Мероне-Н”ЕООД, сирене „Алфатар”, произведено от „Профарм груп”ООД, мед, предоставен от „Герада” ООД.
        В 15:30 часа в лекционната зала на читалището литературният критик Марин Кадиев - председател на Съюза на независимите български писатели представи книгите на алфатареца Петър Кънев - сборника „Трубадур на вечността“, посветен на героите и прототипите на Йордан Йовков, както и нови изследвания за Добруджа и Алфатар; и повестта „Българската изгора на Лев Толстой“.
    Всички гости имаха възможност да разгледат безвъзмездно „Етнографска къща” Алфатар – туристически обект в общината.
    В 20:30 часа жителите и гостите на гр.Алфатар се насладиха на изпълненията на сестрите Мария и Магдалена Филатови. Централният площад на града се изпълни с прекрасна музика, песни и хора. В края на програмата имаше заря.
        Община Алфатар благодари на всички дарители, подпомогнали общината, за да се получи прекрасен и запомнящ се празник за 40г. от обявяването на Алфатар за град.

Поздрав от председателя на Дружество на олшанските българи "Алфатар" по повод 40 години от обявяването на Алфатар за град - http://alfatar.egov.bg/ALFATAR/home.nsf/pages/bg/NT000082EA?OpenDocument