На 10 февруари се чества Св.Харалмпий - ден на пчеларя

7/2/2014
 
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
 
 
До
Пчеларите
на Община Алфатар
 
 
               УВАЖАЕМИ ПЧЕЛАРИ,
 
     На 10 февруари българската православна църква отбелязва Св. Харалампий Чудотворец.
   Историческата личност Харалампий е живял през ІІ век, заемал е епископската катедра в гр. Магнезий, гръцката област Тесалия. Като много от раннохристиянските мъченици  и той загива в името на вярата през 198г. от н.е.
   Според народното вярване Св. Харалампий е покровител, защитник от болестта чума, която в миналото е вземала много жертви. За да се предпази населението от страшната болест и да бъде омилостивен светията - българите са му отредили ден за честване в традиционния календар.
   Св.Харалампий е повелител и на пчелите. Затова и пчеларите го смятат за свой закрилник.  Медът произведен от пчелите е основно средство в народната медицина за лечение на много заболявания. Той отдавна е доказал своите лечебни свойства.
   Традицията повелява, на този ден, на обредния хляб да се слага мед.
        
    Честит Св.Харалампий!
   Уважаеми пчелари, пожелавам Ви да сте живи и здрави Вие, Вашите семейства, и пчелните Ви семейства. Дано Св.Харалампий дари пчелите Ви с успешно презимуване и пълни магазини с мед!!!
 
 ЙОРДАНКА УЗУНСКА –
 КМЕТ НА ОБЩИНА АЛФАТАР
 
 
 
 
СЪОБЩЕНИЯ
 
по повод 10 февруари – Ден на пчеларя
 
 
   1.Пчеларско дружество „Липа”, гр. Алфатар кани всички пчелари на 10.02.2014г. от 12:00 часа в ресторант „Добруджанска къща” /Бирарията/, заедно да отбележим „Свети Харалампи” -  Деня на пчеларя.
 
     2.Църковното настоятелство на храм „Света Троица”, гр. Алфатар  припомня на всички пчелари, че могат да занесат мед на светата литургия в неделя, 09.02.2014г. от 10:00 ч., за да пренощува в храма и да бъде осветен в понеделник, 10:00ч.,  10 февруари –  Свети Харалампи и Ден на пчеларя.