Мартеницата - една красива традиция, предавана между поколенията

1/3/2011
            Мартеницата е един от най-ярките символи на пролетта. Вплетените бели и червени вълнени конци са традиционна украса за първия мартенски ден. Мартеницата се дарява на любими хора и има обредно значение -  свързва се с пожелание за здраве, благополучие и берекет.
            Красиви и оригинални мартеници – над 100 на брой изработиха ученици от ОУ ”Хр. Ботев” – Алфатар и изпратиха на децата - потомци на 400 – те алфатарски семейства, преселили се преди 237 години в села Олшанка, Добра и Станковата  - Украйна.
           Историята на „мартите”, както ги наричат в Алфатар,  е дълга история, чиито корени се откриват през  1733-1734г. и се свързват с нашествието на чумата. Тогава  жителите на Алфатар масово се разболяват. Оцелелите местни първенци се събират и изготвят план за спасение на селото. Изваждат камъни от местната кариера, майстори – каменари ги дялат, като за труда си не вземат никакви пари. Готовите камъни са забити в четирите края на селото под формата на християнски кръст, освещават ги и се молят за здравето и изцелението на болните.
            През годините хората забравят камъните – пазители. През 80 – те години при Ванга отиват алфатарци и изпращайки ги, тя им казва, да открият тези каменни кръстове и да ги осветят, за да ги пазят в идните трудни години.
            Четирите двураменни християнски кръста са преоткрити за алфатарци  от професор д.и.н. Георги Атанасов, който в продължение на години, заедно със своя сътрудник Стоян Златев, търси каменните кръстове в покрайнините на селището. Накои от камъните са заровени, други повредени. През 2009г. двата камъка в западния  и северния край на селището са възстановени от дарители и осветени по църковен канон.
              По традиция алфатарци всяка година на първи март връзват марти на четирите камъка в четирите края на града, спазвайки поверието, че така ще предпазят града от болести и тегоби.  Тази година отново протойерей Георги ще направи водосвет до камъните,  а секретарят на общината ще замести кмета  Радка Желева като завърже символично над каменните кръстове традиционните марти в присъствието на ученици от ОУ”Христо Ботев” гр.Алфатар, общинска администрация и граждани.