Делегация от Алфатар е на посещение в Олшанка, Украйна на 26-27 юни 2015

26/6/2015
      
      Посещението е по покана на Анатолий Нестеров - Председател на дружеството на олшанските българи „Алфатар” в Кировоградска област от името на районната държавна администрация, кметството, районното българско дружество „Алфатар” до  кмета на община Алфатар. Поканата е във връзка с програма за честване на 240-а година от преселването на 400 алфатарски семейства на територията на днешната Кировоградска област и откриване на паметна плоча, посветена на преселението след края на Руско-турската война от 1774 г.
     Алфатарската делегация е в състав: Радка Желева – общински съветник (дългогодишен кмет)и Нели Маринова – председател на бюджетната комисия в ОбС – Алфатар и директор на Дом за стари хора „Щастлива старост“   - гр.Алфатар.
       Госпожа Узунска - кмет на община Алфатар благодари за поканата и изрази съжаление, че поради служебна ангажираност няма да участва в делегацията, но ще спонсорира участието на един млад изпълнител на народна музика - Боряна Софрониева – самодеец от гр.Алфатар.
     Гостуването е в изпълнение на поетите ангажименти, съгласно двустранно подписаната на 14.08.2004 г. Декларация за побратимяване и сътрудничество във всички области на развитие на община Алфатар и районната държавна администрация в смт. Олшанка.
     Българската делегация ще участва в организирана кръгла маса с презентации на тема: местното самоуправление, формиране на бюджета, структура на управление, социални услуги, външно финансиране и презентация на община Алфатар /административно-териториална характеристика, икономика, култура, образование и др./.
 
       Предистория на побратимяването:
Официалните контакти между администрациите на Алфатар и Олшанка са осъществени през лятото на 2004 г., когато по покана на Районната държавна администрация и Районното българско дружество „Алфатар“ в Олшанка, 40-членна делегация от Алфатар участва в честването на 230-годишнината от преселението. При посещението е подписана съвместна декларация за побратимяване и сътрудничество във всички области на развитие между двете населени места. На 14.10.2004 год. делегация от Олшанка, водена от Анатолий Нестеров,  заедно с Владимир Харковенко - кмет на Олшанка, Иван Иванович - кмет на с. Добра, Иван Григориевич - кмет на с. Станковата, представители на земеделски фирми, на културата и др., посети гр.Алфатар и присъства на официалното откриване на паметна плоча, посветена на 230 години от преселването на алфатарци в Олшанка. Анатолий Афанасиевич Нестеров е удостоен със званието „Почетен гражданин на Алфатар“ за заслуги и личен принос за осъществяване на връзките и отношенията между българите в двете населени места.
 
 

Прикачени файлове