Сдружението на алфатарските зетьове "Чорлан" с три награди от "Зетрополе 2011"

9/6/2011
         На 4 и 5 юни 2011г. се проведе Международният фестивал “Зетрополе 2011” в  гр.Етрополе.
         Община Алфатар се представи от делегация в състав от деветнадесет алфатарски зетьове, членуващи в сдружение “Чорлан” – сдружение на алфатарските зеьове и камерен танцов състав. Сдружението на алфатарските зетьове участва в концертната програма на фестивала с интерпретация на „алфатарски ръченик” и „алфатарска сватба”. Делегацията е отличена с грамота и купа за участие на сдружението на алфатарските зетьове “Чорлан” в “Зетрополе 2011”, грамота за най млад зет и грамота за “златен зет”.
       “Зетрополе 2011” е 40 – то, юбилейно издание на събора, което се превърна в международен събор, на който присъстват и организации на зетьовете от съседните балкански страни – Сърбия и Черна гора.
       По традиция съборът започва с преминаването през етрополската митница – това е едновременно вход и изход за селището. Тържественото шествие на участниците в събора започва от “Зольовския площад”, където се намира едноименната чешма, свързана с местно поверие, че който пие вода от нея остава зет в Етрополе. Една от атракциите на събора са мачовете между снахи и зетьове, които по традиция и с хумористичен привкус коментира Димитър Туджаров – Шкумбата. Два дни в Етрополе се чуват смях и закачки и всеки участник отнася със себе си доброто настроение и спомена за изживяното – свобода, положителни емоции и усещане за младост и безгрижие.
      Алфатарските участници споделят своите впечатления от фестивала: “Перфектна организация и прекрасно посрещане. За трети път бяхме на “Зетрополе”, но този път надминаха очакванията ни. Домакините поеха разходите ни за хотел и храна. Забавлявахме се, без ограничения.”
     Секретарят на сдружение „Чорлан” – Живко Желязков отправи благодарност към алфатарските фирми и към гражданите, които са ги подкрепили финансово и са поели транспортните разходи на делегацията. „Благодарим Ви за  двудневната свобода, която е много ценна за всеки заврян зет!”.
    На въпроса за избор на име на сдружението на алфатарските зетьове, получихме следното разяснение: “чорлан” е трева, бурен, бодлив храст, носен от вятъра. Тук е ясна аналогията – „подмятан” като заврян зет.