Изложба на Национален музей "Васил Левски" от гр. Карлово представя живота на Апостола в Алфатар

8/6/2018
Изложба на Национален музей "Васил Левски" от гр. Карлово представя живота на Апостола в Алфатар.
По покана на кмета на община Алфатар г-жа Янка Господинова, НЧ „Йордан Йовков-1894г.“ , ОУ „Христо Ботев“ гр. Алфатар и със съдействието на Общобългарския комитет „Васил Левски“ с областен координатор Цветана Цанова – член на управителния съвет в град Алфатар гостува фотодокументална изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ на Национален музей „Васил Левски”- Карлово.
В един ограничен обем изложбата успява да обхване всички важни моменти от живота на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Изложбата включва копия на всички седем оригинални снимки на Апостола, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК. Акцент в изложбата са достигналите до нас седем оригинални фотографии на Васил Левски, една от които е от 1868 г. и показва Левски облечен в униформа на Първата легия в Белград. Ще може да се види и снимка на Апостола от 1872 г., която е разпространявана от османската власт при издирването на Васил Левски след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.
Гости на изложбата: Дора Чаушева – Директор на НМ „Васил Левски" гр. Карлово, Христина Грошева – уредник в НМ „Христо Ботев“ гр. Калофер, Надежда Георгиева – уредник в къща музей „Иван Вазов“ гр. Сопот, Светлана Мухова – уредник в дирекция на музеите гр. Копривчица.
Изложбата се посвещава на 181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата.
Откриването е на 8 юни /петък/ от 10:30 часа в фоайето на НЧ „Йордан Йовков-1894г.“ гр. Алфатар.
Изложбата очаква своите посетители от 8 юни до 8 юли.