ОТКРИВАНЕ НА „ДЕТСКА ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ” 28.03.2016г.

28/3/2016

 
       На 28.03.2016 год.  тържествено се откри юбилейната 10 годишнина от създаването на „Детска полицейска академия” на територията на Районно Управление – Силистра, по проект на Областна Дирекция на МВР – Силистра, випуск 2015–та/2016-та  год..
В Силистренска област началото на Детска полицейска академия е поставено на 6 ноември 2006 год. От 2006 до 2015 г. в ОУ „Христо Ботев” гр. Алфатар инициативата се реализира без прекъсване. Под ръководството на полицейските служители учениците се обучават да познават и спазват закона, да се движат безопасно по улиците, да пазят себе си и околните, да се уважават и подкрепят взаимно. В програмата им са включени също тренировки по бойно-приложни техники, стрелба с малокалибрено оръжие и патрулиране в съвместни екипи с полицейски служители.
Община Алфатар е сред първенците по отношение на добрата организация на Детска полицейска академия. С активната подкрепа на общинската власт и личната ангажираност на настоящия кмет г-жа Янка Господинова, проектът се реализира успешно и се радва на голяма популярност не само сред децата, но и сред цялата общественост. Заслуга за това има и ръководството на областна дирекция на МВР-Силистра в лицето на нейния директор г-н Кристиян Петров, ръководството на районно управление-Силистра с началник г-н Траян Петров.
Днес откриването на „Детска полицейска академия” се осъществява под патронажа на Кмета на Община Алфата г-жа Янка Господинова и с участието на децата от:
1.         ОУ „Христо Ботев” - град Алфатар с отговорник полицейски инспектор Радостин Върбанов.
2.         ОУ „Цанко Церковски ” село Средище с отговорник полицейски инспектор Теодор Гърдев.
3.         ОУ „Георги Сава Раковски” село Ситово с отговорник младши полицейски инспектор Стоян Николов.
Гости на откриването на Академията бяха:
1.      г-жа Елена Томова – заместник-областен управител на Област Силистра.
2.      г-жа Валентина Токушева – заместник-кмет на Община Кайнарджа
3.      г-н Сезгин Алиибрям - кмет на община Ситово
4.      адв. Благовеста Райчева
5.      г-жа Галя Иванова - представител на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“гр. Силистра
       През изминалата година Детска полицейска академия се сдоби със свой символ – знаме на Академията. Днес знамето е предадено от г-н Петров на капитана на отбора-домакин – Иван-Александър Иванов Георгиев, ученик от ОУ „Христо Ботев” гр. Алфатар.
На участниците в Академията са връчени членски карти, които са изготвени специално от районно управление-Силистра и Община Алфатар. Картата ще послужи във всички мероприятия. Раздадени са тетрадки осигурени от областна дирекция на МВР-Силистра и химикалки, които са осигурени от г-жа Янка Господинова-кмет на Община Алфатар.
Кметът на Община Алфатар г-жа Янка Господинова е подготвила сладка изненада - торта с логото на Академията.