Представяне на нова книга "Алфатар в събития, спомени и документи" на Михаил Гавазов

22/9/2012
      На 22 септември 2012г. от 10:00 часа в НЧ”Й. Йовков – 1894г.” беше представен пред алфатарската общественост наскоро излезлият от печат краеведски очерк „Алфатар в събития, спомени, документи” на Михаил Гавазов, потомък на стар алфатарски род - Чорбаджисъбчевите. Това е втора книга на автора след „Алфатарските българи в Олшанка – минало, бит, съвремие”. Датата на представянето съвпада с честване на 104 години от обявяването на Независимостта на България.
      Авторът е работил над 50 години върху произведението, включително: събиране на фактология и документи, работа на терен в Ямболско, Сливенско - мястото, от което произлизат корените на Алфатар и разклоненията в Украйна, където преди 238 години се изселват над 400 алфатарски семейства.
           Представянето на книгата „Алфатар в събития, спомени, документи” беше водено от  професор д-р Георги Атанасов – директор на Историческия музей в гр.Силистра (в книгата често се споменава, че са използвани негови източници и публикации). 108 човека с местен корен са направили дарения, за да се превърне краеведския очерк на М.Гавазов в печатно издание, по думите на Румен Тодоров - нотариус и един от основните дарители, подкрепили инициативата за отпечатване на творбата.
 
       В книгата на М.Гавазов за първи път се публикуват  интересни факти и информация: през 1773г. в Алфатар е вдигат бунт (в пределите на тогавашната Османска империя); информация за Стефан Боздуганов, съратник на Дочо Михайлов; през октомври 1913 година е първият отпор на алфатарци срещу румънските окупатори (за което има и надеждни историческите извори). Умилително е делото, описано в книгата на ония будни алфатарци, които само две години след Освобождението  тръгват да търсят възможност за градеж на ново училище – трето поред за селището (по документиран разговор с високопоставени чиновници от столицата, които правят забележка „че и в София нямат такова училище”, а отговорът на родолюбиви алфатарци бил - „че за Алфатар и това е малко”).
       Кметът на общината - Йорданка Узунска поздрави Михаил Гавазов и изказа благодарност с думите: „на мнозина той е бил учител и днес след 50 години още има на какво да ни научи”. „Историята на Алфатар е богата, интересна и съдържателна, достойна за филмов разказ” – по думите на Валентин Събков - спомоществовател на книгата. „Дано и това да се случи, Алфатар го е заслужил” – добави Румяна, внучката на Вандиска Мома, прототип на Боряна, от едноименната Йовкова драма.
    Фотосите, използвани в краеведския очерк ще бъдат дарени от автора за постоянна изложба в музейната сбирка при читалище „Йордан Йовков” -гр.Алфатар.
 
      Пряк път към галерията със снимки: http://alfatar.egov.bg/ALFATAR/home.nsf/pages/bg/NT00003A5A?OpenDocument