Фолклорен събор "Алеково пее - с песните на Димитрина Кунева" - 2012г.

3/7/2012
     На 30.06.2012г. в с.Алеково, община Алфатар се проведе фолклорен събор „АЛЕКОВО ПЕЕ – С ПЕСНИТЕ НА ДИМИТРИНА КУНЕВА”.
     Официални гости на събора бяха: Стефан Господинов – депутат в Народното събрание от ПП”ГЕРБ”, Йорданка Узунска – кмет на община Алфатар, Златка Питакова – Председател на ОбС-Алфатар и Янка Господинова – общински съветник от ОбС-Алфатар.
    Съборът беше открит от Иван Захариев - кмет на с.Алеково и председател на НЧ”Пробуда – 1910” – с.Алеково (организатор на събора). Това е седмият поред събор и протече в два кръга.
    В първия кръг, по регламент с конкурсен характер, бяха представени песни от репертоара на голямата българска певица Димитрина Кунева /с репертоар от над 400 песни, голяма част, от които са в златния фонд на БНТ и БНР/.
   Конкурсът беше в две категории: за индивидуални изпълнители и за групово изпълнение. Комисия в състав: Нели Динкова – хореограф; Валентин Стоянов – фолклорист и Иван Захариев – кмет на с.Алеково оцени изпълнителите и присъди следните награди:
   1.Първо място за индивидуално изпълнение на Георги Жеков /младши/ от НЧ”Доростол-1870”-гр.Силистра.
    2.Второ място за индивидуално изпълнение на Дочо Титев от НЧ”В.Левски” – с.Българка.
    3.Първо място за групово изпълнение на Фолклорна група към клуб №2 гр.Силистра.
    4.Второ място за групово изпълнение на НЧ”Свобода-1920”-с.Поляна.
  5.Трето място за групово изпълнение на СФГ”Димитрина Кунева” към НЧ”Пробуда-1910”-с.Алеково.
   Поощрителна награда за популяризиране на творчеството на Димитрина Кунева беше присъдена на Детска фолклорна група „Алековски славейчета”.
    Всички класирани участници получиха грамоти, парични и предметни награди.
    Във втория кръг, който беше за изпълнение на автентични народни песни взеха участие 45 групи и 17 индивидуални изпълнители.
   Съборът се превърна в празник за жителите на с.Алеково, участниците и гостите - с добро настроение, много музика, дълги хора и нови контакти между хората, които обичат и популяризират българската народна музика.
 
Пряк път към галерията със снимки: http://alfatar.egov.bg/ALFATAR/home.nsf/pages/bg/NT00002FDA?OpenDocument