9-и май - Ден на победата и Ден на Европа

9/5/2013

9 – и май - Ден победата над Хитлеристка Германия и край на Втората световна война
На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация.
Чърчил и Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).

В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.
В община Алфатар традиционно на този ден се организира среща с ветераните. Тази година, поради здравословното състояние на шесте ветерана, представител на общината ще ги поздрави в домовете им, и ще им предаде поздравителен адрес от кмета на общината и хранителен пакет за почерпка.
 
9 – и май е и Ден на Европа
България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз на 1.01.2007г.
Решението за честване на 9 май като „Ден на Европа“ е взето на среща на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г.
Първата стъпка към създаването на Европейския съюз е направена на 9 май 1950г. в Париж. На фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.
Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.
Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

Европейският съюз служи на своите граждани. Въпреки че запазват специфичните си ценности, обичаи и език, европейските граждани би трябвало да се чувстват удобно и спокойно в своя „европейски дом“.