Мартеницата - благопожелание за здраве, плодородие и изобилие

1/3/2012
        
        На 29.02.2012г. в Ресурсния кабинет на ОУ”Хр. Ботев” гр. Алфатар отвори врати детска работилница за изработване на мартеници. В инициативата се включиха деца със специални образователни потребности, ресурсния учител и логопед, ученици и преподаватели в ОУ-Алфатар. Домакини на мероприятието бяха Янка Жекова – директор на основното училище и Недка Русева – директор на Ресурсен център – Силистра.
       За обучител по направата на мартеници беше поканена Митка Михайловска – местен самодеец. Първата изработена мартеница ще бъде връчена на кмета на общината, за да бъде вързана на първи март на един от четирите каменни кръста, които по силата на древно поверие пазят жителите на Алфатар от болести и зли прокоби. Историята за четирите камъка се свързва с нашествието на чумата в Алфатар през 1733 –1734г. – тогава каменните кръстове са осветени и побити в четирите края на селището, за да го пазят. На 1 март в 11 часа ще бъдат завързани мартеници и на останалите три камъка.
      Изработените мартеници в детската работилница ще бъдат подарени на децата в групите на  ЦДГ „Щастливо детство” в гр.Алфатар, с.Алеково и с.Бистра, заедно с кратка литературно-музикална програма.
         Самодейците към НЧ”Й. Йовков – 1894г.” изпратиха мартеници в с.Олшанка - Украйна на потомците на 400 – те алфатарски семейства, преселени преди 238г. Във всички осем читалища на общината се правят мартеници и ще бъдат подредени в изложба.
      На първи март по традиция в Община Алфатар се чества и денят на самодееца. Местните творци и самодейци ще го отбележат скромно - с малка почерпка. По повод празника на самодееца кмета на общината - Йорданка Узунска изпрати поздравителни адреси на всички читалища в общината.
 
Препратка към галерията със снимки:
 
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, СВЪРЗАНИ С МАРТЕНИЦАТА
Мартеницата е типична единствено за България. Българската традиция да се връзва мартеница на 1 март не е прекъсвана повече от 1300 години.
 
КАКВО СИМВОЛИЗИРА МАРТЕНИЦАТА
    Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие. Изработва се от усукани памучни или вълнени конци. Основните цветове са бяло и червено.
  Белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата, но по-късно под въздействието на християнството, цветът обозначава радостта, красотата, чистотата и непорочността. Белият цвят е цветът на Христос.
   Червения цвят е женското начало, здравето. То е знак на кръвта, на зачеването, на раждането. Първоначално женските сватбени носии са били червени.
     Синият цвят е свързан с небето и водата. Той е белег на божествена вечност и аристократичност.
       Зеленият цвят е символ на плодородие, възраждане и празничност.
     Мартеницата включва различни елементи и символи - черупки от охлюви /за здраве и сила/, мъниста /против уроки/, парички / за благополучие/.
       Когато се прави мартеница, тя трябва да се усуква наляво.

 
Вява се, че Мартениците пазят човека от уроки и болести. Свалят се, когато се види първият щъркел, лястовица или разцъфнало дръвче и след като се свалят, се закачат на разцъфнало (или зелено) дръвче. В други часто на страната слагат свалената мартеница под голям камък и след девет дни гледат какво има под него. Ако са се настанили мравки - годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки — сполука в крави, в едър добитък. Другаде я хвърлят в реката, за да им върви по вода и всичко лошо да изтече.
В някои краища наричат седмицата, започваща от 1 март - броените дни — по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Широко е разпространен и друг обичай — избиране на ден: всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината — ако е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо — ще има трудности.