Кампания за събиране на ненужни пластмасови капачки, предаване за рециклиране и използване на събраните средства за закупуване на ел.уреди за центрове за деца, лишени от родителска грижа

18/12/2014
КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ
 
Кратко описание: Зелена благотворителна кампания за събиране на всякакви пластмасови капачки. С получената сума от предаването им за рециклиране закупуваме електрически уреди за центрове с деца лишени от родителска грижа в страната.
 
Описание: КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ е истинска зелена благотворителна кампания. Зад нея стои идеята за опазване на околната среда чрез възпитания от ранна възраст в разделно събиране на отпадъците и важността от това, но и иновативен начин за благотворителност от привидно ненужни неща – пластмасови капачки.
 
Мисия: Доброто е заразно! А мисията на кампанията е да помогне за подобряване на условията за отглеждане и живот на деца, лишени от родителска грижа. Освен това чрез разделното събиране на отпадъци се опазва околната среда и природата на България. Промяната на разбирането за опазване на околната среда и подкрепа на децата, лишени от родителска грижа се съчетава в мисията на КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ!
 
Старт: 11 септември 2013 г.
 
Срок: безсрочна.
 
Предадено количество до момента (ноември 2014): 5890 кг.
 
Шести получател: В процес на уточняване.
 
Пети получател: ДДУИ, с. Михалци, общ. Павликени (пералня).
 
Четвърти получател: ДДЛРГ „Велика и Георги Ченчеви“ – град Севлиево (миялна машина).
 
Трети получател: ЦНСТ село Дрен, общ. Радомир (пералня).
 
Втори получател: ДДМУИ „Слънчице“, с. Горски Сеновец, общ. Сражица, обл. Велико Търново (пералня).
 
Първи получател: ДДЛРГ „Щурче“, гр. Средец (хладилник с фризер).
 
Всички граждани от община Алфатар, които желаят да се включат в инициативата - могат да предават събраните капачки в сградата на общината, на адрес гр.Алфатар, ул.Й.Петров № 6.
 
Два тона само за един месец – КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ с уникално постижение
 
По-малко от месец беше нужен за събирането наведнъж на поредните два тона пластмасови капачки за децата, лишени от родителски грижи
 
Малко преди коледните празници от фондация „Идея в действие” с радост обявиха постигането на шестия тон пластмасови капачки за каузата на благотворителната кампания КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ. Подкрепа каузата среща в цялата страна и дори извън пределите й и разпознаваемостта сред хора от различна възраст, социално положение, професия и служебен пост се повишава буквално всеки ден. 
За краткия период след обявяването на шестия тон, количества с пластмасови капачки от всякаква форма и размер бяха транспортирани от куриерската фирма ЕВРОПЪТ 2000 – партньор на фондацията до завода за рециклиране, а заявките са по няколко всеки ден и то от всяка точка на картата на България.
Особени заслуги в това рекордно количество има КАМЕНИЦА АД, които дариха половин тон пластмасови капачки, събирани от служителите в Пловдив и Хасково за каузата на КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ.
И така с постоянството и нестихващия ентусиазъм на стотици хиляди българи фондацията – организатор събра и предаде за рециклиране цели два тона пластмасови капачки само за един месец. Включват се много различни институции, частни и държавни фирми, заведения за хранене, танцови школи, университети и читалища. Местата, на които всеки участник може да занесе събираните капачки, са отбелязани в картата на страницата на фондация „Идея в действие” (http://ideainaction.net/karta-v-deystvie/). Постоянно там се добавят нови пунктове, които се откриват отново на доброволен принцип.
Специален принос за тези два тона имат и участниците от София, Видин, Димитровград, Хасково, Пловдив, Варна, Бургас и др.
 
“Двете места, които ще се сдобият с по един нов електроуред са Домът за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария-Луиза” в Пловдив, където са настанени 90 деца и Защитеното жилище към дома за деца и младежи с умствени увреждания „Св. Пантелеймон” в с. Видраре, общ. Правец, където живеят 8 младежи с увреждания. Двата уреда са съответно сушилна машина и хладилник и са избрани, за да посрещнат нуждите на двете заведения за предоставяне на социални услуги.” Това споделя Ива Колева – председател на фондация „Идея в действие”. „Нашите събирачи ни пожелаха за Новата 2015 година да събираме все по-бързо всеки следващ тон. Е, ето че с тяхна помощ, пожеланията се сбъдват!” допълва с усмивка тя.  
Зелената благотворителна кампания КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ няма краен срок и всеки, който желае да се стане част от успешния отбор на Капачко и да работи в полза на децата, лишени от родителски грижи и същевременно за опазване на околната среда, може да се свърже с фондация „Идея в действие” на hello@ideainaction.net.
С кампанията КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ, както и другите си активни благотворителни инициативи екипът на фондация „Идея в действие” постоянно доказва, че с обикновени жестове може да постигне необикновен ефект - за тези, които получават, но и за тези, които дават от сърце.
 
20 януари 2015 г.