Асоциация за трансгранично сътрудничество изпълнява проект в партньорство с Община Алфатар

11/12/2010
Асоциация за трансгранично сътрудничество "Дунавска Добруджа изпълнява проект в партньорство с ОБЩИНА АЛФАТАР.
Община Алфатар е партньор по проект "ОБЩА ЗЕМЯ", заедно с общините Кайнарджа и Ситово от област Силистра. Дейностите са планирани и се изпълняват на ротационен принцип в Румъния и България. Първата среща се осъществи в с.Чоканещ, окръг Кълъраш, Румъния на 3.09.2010г.  На 10.12.2010г. домакинството пое община Алфатар, която посрещна 30 човека от с.Чуканещ и още 20 представители на партньорите по проекта от общините Кайнарджа и Ситово. Кметът на общината - госпожа Радка Желева посрещна гостите в Етнографска къща – гр.Алфатар  по стара традиция с хляб и сол, и чашка кайсиева ракия. Гостите посетиха Храм “Света Троица” и ДСХ ”Щастлива старост” в гр.Алфатар.
Дейностите, с които община Алфатар участва по проекта включват представяне на автентични костюми и кулинария. Местен партньор при осъществяване на сценичната проява са самодейците от ансамбъл “Алфатар” при  НЧ"Йордан Йовков - 1894г." с ръководител Ганка Пенчева.
Организаторите, Радка Желева - кмет на община Алфатар и кметовете на общините -партньори: Ситово и Кайнарджа отправиха приветствие към гостите и гражданите на Алфатар и пожелаха постигане на целите на проекта: заздравяване на връзките между хората, повече съвместни културни прояви, по-добра икономика, по-добър живот в ареала от двете страни на река Дунав.
Сценичната изява впечатли гостите и населението на гр.Алфатар с атрактивното представяне на автентичен алфатарски костюм - празнично, обредно, трудово облекло в развитие, през годините. Един разказ за историята на града, пречупена през визията за промените в облеклото на неговите обитатели. Сценичната проява се открои не само с прецизния подбор на костюми, но и с майсторски вплетени елементи от местните обичаи и традиции, които отвеждат наблюдателя към алфатарските корени и го правят съпричастен към изконно българското. В представянето се включиха  ученици и деца от ОУ”Хр. Ботев” , ЦДГ”Щастливо детство” – гр.Алфатар и самодейци, участвали в рекламен филм  “Алфатарския ръченик”, заснет по проект на ЕС през 2010г.
Домакините и гостите присъстваха и на Кулинарна изложба с традиционни ястия за общините Алфатар, Кайнарджа, Ситово, и специално от Шумен и с. Чуканещ /Румъния/. Кулинарните експонати бяха разиграни на томбола, организирана за гостите и гражданите на Алфатар. Средствата от продадените 500 талона в томболата, по волята на организаторите - Александър Павлов - Председател на АТГС"Дунавска Добруджа и Виорел Гица - координатор на проекта, са предоставени на самодейците при НЧ"Йордан Йовков – 1894г." за организиране на културни дейности. Сред множеството експонати бе и кулинарно изкушение, приготвено от Кмета на Общината.
В края на вечерта бяха запалени светлините на Коледната елха и всички присъстващи се насладиха на традиционната Коледна баница с късмети .
Спонсори на проявата бяха: ЕТ”Лъчезар Данков”, Мандра “Мероне”, Мандра “Пламен Иванов”, фирма “Андулка”, Йорданка Узунска – общински съветник, Стефка Жекова – Секретар на общината.