Дуйгу Иджрет Реджеб ученичката от ОУ „Христо Ботев“ гр. Алфатар е лауреат в Националната младежка награда за проявени благородство и доблест

12/6/2018
Дуйгу Иджрет Реджеб ученичката от ОУ „Христо Ботев“ гр. Алфатар е лауреат в Националната младежка награда за проявени благородство и доблест. Церемонията по награждаването се състоя в резиденция Врана в понеделник, 11 юни. Наградата е връчена от Симеон Сакскобургготски.
Наградата е учредена през 2017 г., но се връчва за първи път през 2018 г. за да отличи по специален начин благородството, сътворено от деца и млади хора и за да подчертае доблестта, която младите в България носят и разпространяват. Учредители на наградата са фондация „Фехтовална Академия Васил Етрополски“, Малтийски орден – България, фондация “Българска памет – братя Диневи, Офелия Кънева, Янко Кръндаров, Васил Етрополски и Държавна агенция за закрила на детето.
За номинирането на първите лауреати са направени допитвания до общественици, социално-ангажирани представители на бизнеса, представители на местната и централна власт. Предложението за Дуйгу Реджеб е на директора на ОУ „Христо Ботев“ Янка Ваникова заедно с кмета на община Алфатар Янка Господинова.
Дуйгу е нежна и с чувствителна душа. Тя живее с баба си и дядо си. Дуйгу вярва, че доброто трябва да се направи на време. Тя е радостта в живота на възрастните хора. Ежедневно полага грижи за онкоболния си дядо. Грижи се за възрастната си съседка – пазарува, разказва ѝ историите на града, купува ѝ лекарства и др.
Дуйгу организира мащабна акция за подпомагане на свой онкоболен съученик Мирослав – организира благотворителен концерт, за да може Мирко да се възстанови и да тръгне отново на училище. Събира и десетки играчки, за да не остава Мирко сам и да е заобиколен от обичта на съучениците си.
Участва активно в живота на община Алфатар и споделя, че доброто не отнема много време, но когато го вършим изисква ума ни, сърцето ни и душата ни да бъдат напълно съсредоточени в това, което правим. Магическата добродетел трябва да се пази, защото само добротата има привилегията да дарява щастие, да връща усмивката, блясъка в угасналите очи, надеждата и вярата – и в това е нейната магия!