Европейска седмица на мобилността

29/9/2017
           Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда всяка година в периода 16-22 септември. През 2017 година кампанията се фокусира върху  „Чиста, споделена и интелигента мобилност“, под мотото  „Заедно стигаме по-далеч“. 
         Община Алфатар ежегодно се включва в кампанията с образователни, културни и спортно-развлекателни мероприятия, насочени към децата, учениците и младите хора. Целта е да се възпитат и формират положително отношение за мобилността и като отговорност към природата /чистия въздух/, собственото здраве и безопасност при участие в движението.
        Кампанията  се  проведе на 21.09.2017 г. в Начално училище „Отец Паисий” с.Алеково и в ЦДГ „Щастливо детство” гр.Алфатар, включваща и групи с.Бистра.  На 21 септември се чества  Международния ден на мира и e обявен за ден без жертви по пътищата.
       Поради неблагоприятните климатични условия в гр.Алфатар на 21.09.2017г., планираните дейностите като част от кампанията са отложени и се проведоха на 29.09.2017г. от 13:30 часа в двора на ОУ „Христо Ботев” – гр. Алфатар. Общината Алфатар  осигури награди за мотивиране на участниците, класирани на първо, второ и трето място в спортните състезания: бягане с чували, щафетно бягане, бягане по двойки, майсторско управление на велосипед. Награди получиха и двата отбора, които попълниха тест за безопасност при движение и показаха равни резултати. Всички деца и ученици получиха лакомства и напитки.
         На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Всеизвестен факт е, че за здравето на сърцето и за доброто качество на живот, най-важният фактор е движението и спортът.