Честване на 101г. от смъртта на Владимир Мусаков

28/9/2017
    
         Общинска администрация при Община Алфатар, ученици от ОУ "Христо Ботев" гр.Алфатар и служители в Дом за стари хора Алфатар поднесоха венци на надгробния паметник на Владимир Мусаков, който се намира в двора на Храм "Света Троица" в гр.Алфатар. На 28.09.2017г. се навършват 101 години от смъртта на българския писател, поет и драматург.
 
            Владимир Мусаков е роден на 25.10.1887г. в гр.София. Завършва специалност право в Московския държавен университет през 1912г., където изучава и държавни, и финансови науки. След завръщането си в България е един от основателните на адвокатското дружество. Пише като сътрудник  за списанията „Листопад“, „Светлина“, „Факел“ и „Родно изкуство“. Публикуват се негови разкази, стихове в проза, приказки, импресии. 
            През 1915г. завършва Школата за запасни офицери.  След започването на Първата световна война е произведен в чин подпоручик и мобилизиран. Участва в сражения на Южния и Добруджанския фронт, където на 19.09.1916г.  е ранен, а на 28.09.1916г. умира във военната болница в Алфатар, следствие на раните си и от тетанус. Умира ненавършил 29 години. Произведен е посмъртно в чин поручик.
             На фронта, в окопите, Мусаков създава книгата, с която остава в българската литература – малкият сборник „Кървави петна“. Тя е написана като писма от личен дневник, с реалистично и ярко антивоенно съдържание. На фронта, той започва и роман под заглавие „Яна“. Други негови произведения, писани преди това, са драмата в 3 действия „Далила“,  драматическата поема в 4 картини „Сатанаил“, останала недовършена, стихове в проза, импресии, статии.
            Приживе Мусаков не успява да види издадена своя книга или поставено на сцена свое произведение. Това се случва пет години след смъртта му.