"Алфатарски багри"- V-и събор за автентичен добруджански фолклор в гр.Алфатар

21/5/2016
        На 21.05.2016г. на централния площад в гр.Алфатар се проведе  V-ят събор за автентичен добруджански фолклор "АЛФАТАРСКИ БАГРИ".
         Участниците в събора бяха 45, от които 39 изпълнители на добруджански песенен фолклор: 27 групи и 12 индивидуални изпълнители от община Алфатар, община Силистра, община Кайнарджа, община Ситово, община Дулово, община Балчик, община Генерал Тошево, община Вълчи дол, община Добрич и 6 танцови състава от община Алфатар, община Силистра и община Тутракан. Участниците от община Алфатар бяха:  деца от ЦДГ”Щастливо детство” гр.Алфатар и група в с.Бистра, ученици от ОУ”Христо Ботев” гр.Алфатар, възрастни хора от Дом за стари хора-гр.Алфатар, самодейци към читалищата в общината и клубовете на инвалида и пенсионера.
         Съборът беше открит от кмета на общината г-жа Янка Господинова. Тя отправи поздрав към участниците и гостите и сподели, че за нея е чест и гордост да открие петия събор „Алфатарски багри”, който е празник на българския дух и стремеж да се съхранят българската култура и традиции.
         Официални гости на събора бяха: г-жа Елена Томова – Заместник – областен управител на Област Силистра, д-р Димитър Стефанов – Кмет на община Тутракан, Ивелин Иванов – главен секретар на областна администрация Силистра, Елис Талят – Председател на ОбС-Алфатар, Желяна Донева-Заместник-кмет на община Алфатар, Кирил Димитров - управител на ЕТ"Кидима-К.Димитров".
     Съборът бе почетен с поздравителни адреси от г-н Алтимир Адемов – Народен представител в 43-тото Народно събрание, д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, г-н Любен Сивев – кмет на община Кайнарджа, д-р Юксел Ахмед – Кмет на община Дулово.
          Всички участници получиха диплом за участие и парична награда.
          Пълен списък на участниците можете да видите ТУК.
 
БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ И ГОСТИ, ЧЕ ПОДКРЕПИХА ИНИЦИАТИВАТА НА ОБЩИНА АЛФАТАР И ЧИТАЛИЩАТА В ОБЩИНАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПЕТИЯ СЪБОР "АЛФАТАРСКИ БАГРИ" ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА АВТЕНТИЧНИЯ ДОБРУДЖАНСКИ
ФОЛКЛОР И  ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО И КУЛТУРА!